Nacionalna zaklada

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva podržava provedbu projekta " Znanje-Mogućnost-Sinergija"  kroz osiguranje sredstava za međufinanciranje.

Najugroženija skupina od minskog stradavanja u Hrvatskoj su lovci i vatrogasci

Tijekom humanitarno-sportske akcije u Drnišu, razgovarali smo s Draženom Šimunovićem, načelnikom Odjela za edukaciju i pomoć minskim žrtvama Hrvatskog centra za razminiranje, o najugroženijim skupinama koje često dolaze u blizinu minski sumnjivih područja.

Iako su danas uglavnom dobro educirani, pa čak i od velike pomoći, lovci i dalje spadaju u najugroženiji skupinu, najčešće zbog ulaska lovačkih pasa ili lovine u minsko polje ili minsko sumnjivo područje. Dogodi li se, pri tome, aktivacija eksplozivnog sredstva, područje od 50, 100, pa čak i 300 metara udaljenosti zona je u kojoj postoji velika opasnost od stradavanja.

Najveći problem predstavljaju krivolovci, koji osim što su i sami ugroženi, često eksplozivna sredstva koriste u krivolovu.

Druga najugroženija skupina su vatrogasci. Prilikom gašenja požara pritisak vode često može aktivirati mine, iako pojedina eksplozivna sredstva može aktivirati i sama vatra.

Slijede šumari, ribiči, planinari, planinski vodiči, sakupljači drva, gljiva i šumskih plodova.

Djeca, ukoliko ih se pravilno educira, u pravilu, pamte postupak i čvrsto ga se drže. Provedbom edukacije, u Hrvatskoj je znatno smanjeno stradavanje djece. Od 2004. godine u Hrvatskoj niti jedno dijete nije stradalo na minski sumnjivim područjima.

Gospodin Šimunović, apelira na građane neka ne ulaze u minska polja i minski sumnjiva područja, te neka se ponašaju odgovorno i ne uklanjaju znakove opasnosti. Znakove opasnosti od mina treba poštovati, a svako uklanjanje dovodi druge u životnu opasnost.

Ukoliko vam se dogodi da se nehotice nađete na takvom području, jedino što možete učiniti je pozvati u pomoć na brojeve telefona 112 ili 192. Svaki povratak predstavlja veliki rizik.

Također, ukoliko pronađete minsko eksplozivno sredstvo ili neeksplodirano ubojito sredstvo, nikako ih ne dirajte, područje označite i pozovite pomoć, a samo razminiranje prepustite stručnjacima.

Važno je biti svjestan minske opasnosti, jer svako nepoštovanje ovih navoda može biti kobno.

Oprez mine