Nacionalna zaklada

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva podržava provedbu projekta " Znanje-Mogućnost-Sinergija"  kroz osiguranje sredstava za međufinanciranje.

Priča Dragana Matića


Unatoč poteškoćama život s invaliditetom može biti prepun optimizma.
Četrdesettrogodišnji Dragan Matić, stradao je tijekom Domovinskog rata kao izviđač HVO-a, 1992. godine. Amputirane su mu obje potkoljenice, nakon čega je uslijedilo dugotrajno liječenje i oporavak. Prvi put je uspio ustati sa štakama tek nakon 2 mjeseca oporavka. Posljedice stradavanja osjeća i danas. Svaka promjena kilaže uzrokuje mu pomicanje proteza, a nekvalitetne proteze ili dugotrajni napori izazivaju nelagodu i bolove.
Unatoč tome, optimističan i vedri Dragan usmjeren je samo na ono pozitivno u svojem životu. Iako je stradao kao dvadesetogodišnji mladić, kako sam kaže, brzo se je pomirio sa situacijom, a njegovo najljepše životno razdoblje započelo je upravo nakon stradavanja. Ubrzo je upoznao svoju suprugu, s 23 godine postao je otac najstarijeg sina, a danas s ponosom ističe kako je otac troje djece.
S obzirom da uvijek naglašava kako granice postoje samo u glavi, velika ljubav prema sportu potaknula ga je da ih pomakne.
Tijekom 1992. godine trenirao je sjedeću odbojku s ekipom „Hrabri“ te je 1996. godine u Kninu i sam pokušao osnovati klub, no u tom trenutku i nije bilo interesa.
Upornost i sportski duh natjerali su ga da pokuša ponovo, te 2007. godine osniva Klub sjedeće odbojke „Knin“. Ovaj put, odaziv je bio odličan. Danas imaju 22 aktivna člana, natječu se u prvoj ligi Hrvatske, a dosadašnji najbolji rezultat je osvojeno 2. mjesto na kupu u Splitu.
Sport i natjecanje ga izuzetno vesele, a treninzi koji su tijekom natjecanja i svakodnevni, nimalo mu nisu naporni.
Ističe kako u njegovom životu neugodnosti i barijere ne postoje. Sav svoj život izgradio je u pozitivnom tonu. Iz svake situacije uzima samo ono najbolje, a umjesto ogorčenosti odlučio je odabrati sreću.

matic1matic2

matic3